تصویری زیبا از کوه آتشفشانی آرارات در ترکیه
تصویری زیبا از کوه آتشفشانی آرارات در شمال شرقی کشور ترکیه
به گزارش خات نیوز كوه آرارات 5139 متر به زبان تركی آغری داغ واقع در شمال شرقی کشور ترکیه استان آغری در مرز ایران، جمهوری آذربایجان و ارمنستان واقع شده است، کوه آرارات یا کوه آغری بزرگ مرتفع ترین نقطه کشور ترکیه است و در دشت آرارات قرار دارد دشت آرارات بوسیله کوههای آرگاتس آرا ماسیس های کوچک و بزرگ و رشته کوههای گقاما احاطه شده و ارتفاع آن از سطح دریا 800 الی 1000 متر است طول آن 200 کیلومتر و عرض آن 20 الی 45 کیلومتر از مرز شمالی تا رودهای ارس و آخوریان و مرز جنوبی تا کوه گایلیدرونگ می رسد.
دارای دو قله آتشفشانی آرارات بزرگ 5165 متر و آرارات كوچك 3895متر می باشد و در سمت جنوب غربی آغری بزرگ قراردارد. این قله در طول سال پوشیده از برف ویخ میباشد. آرارات کوچک (در قسمت جنوب شرقی قله اصلی قرار دارد) و آرارات بزرگ در فلاتی آتشفشانی قرار دارند که بوسیله یک خط الراس به هم می پیوندند و فلات میان دو قله پوشیده از گدازهها و سنگهای آتشفشانی است.
نزدیکترین آبادی در جبهه جنوبی این کوه به شهرستان دوغو بایزیت و جبهه شمالی و شمال غربی به شهرستان ایغدیر مشرف میباشد. در کتاب آفرینش در عهد عتیق از آرارات کوچک به عنوان محل به خاک نشستن کشتی نوح پس از طوفان ذکر شدهاست. در رزم نامه گیلگامش سومری ها (2000 سال قبل از میلاد) و کتاب مقدس عهد عتیق و جدید و همچنین در قرآن، داستانی بنام کشتی نوح نقل شده است. از دیگر نامهای این کوه در روايات اسلامي و تورات « جودی» است. مشهورترین کاوش ها در مورد کشتی نوح توسط جیمز ایروین فضا پیمای امریکایی در سال 1982 صورت گرفته است. در سال 1985 دیوید فوسول، قلعه سنگ بزرگی را که بشکل کشتی فرم گرفته بود را در کوه موسی در شرق شهرستان دوغوبایزیت در نزدیکی روستای زنگیلی کشف کرد.
رودخانه ارس دشت آرارات را به دو دسته تقسیم کرده قسمت راست منطقه بین ایران و ترکیه و قسمت چپ آن در جمهوری ارمنستان و نخجوان قرار گرفته است. در قرون 7 الی 13 قبل از میلاد مردمان قدیم نام اورارتو را بر این کوه نهادند. کوههای آرارات بنامهای ماسیس و آغری و کوه نوح معروف است کلمه ماسیس از زبان سانسکریت آمده است < سیس بمعنای کوه > و < ما بمعنای بزرگ > است. اولین صعود این قله توسط فردریچ پاروت از اهل روسیه در سال 1829 میلادی انجام شد. هوای کوه ارارات در تابستان آفتابی گرم وخشک بوده ولی در فصل بهار وزمستان دارای آب وهوای سرد می باشد که کوهنوردان دراین فصول با بوران، کولاک و بارش باران وبرف مواجه شوند ماههای تیر و مرداد وشهریور بهترین ماههای صعود بوده وجبهه جنوبی کوه ایمن ترین و آسانترین مسیر صعود به قله است. صعود به این کوه بدون اخذ مجوز وراهنما و مربی به هیچ عنوان امکان پذیر نمی باشد.