معرفی قانون متقابلیت ترکیه
معرفی قانون متقابلیت ترکیه (Mütekabiliyet Yasası)
تاریخچه قانون متقابلیت ترکیه (قانون شماره ۲۶۴۴ مورخه ۲۲ نوامبر ۱۹۳۴) به ۱۰ سال پس از تاریخ تحریر نخستین قانون اساسی ترکیه در سال ۱۹۲۴ میلادی برمی گردد که در زمان رهبری مصطفی کمال پاشا (آتاترک) و پس از فروپاشی امپراطوری عثمانی و تشکیل جمهوری ترکیه در سال ۱۹۲۳ میلادی (۱۳۰۲ شمسی) وضع گردید.
این بند از قانون اساسی ترکیه، دولت را مؤظف میکرد به اتباع آن کشورهایی خدمات ارائه دهد که کشور مذکور هم همان خدمات را به اتباع ترکیه می دهد. اخذ ویزا و حق خرید اموال غیر منقول همچون زمین وساختمان (املاک) نیز مشمول همین بند از قانون اساسی ترکیه میباشد.
کشورهای دارای اختیار خرید ملک در ترکیه طبق این قانون بشرح زیر بودند:
انگلستان، ایرلند، آلمان، هلند، نروژ، سوئد، دانمارک، اتریش، سویس، بلژیک، آمریکا، اسپانیا، ایتالیا، کانادا، لوکزامبورگ، استرالیا، فرانسه، یونان، پرتغال، لهستان، کرواسی، اسراییل، فندلاند، استونی، مجارستان و روسیه.
در زمان اعتبار این قانون، بسیاری از ایرانی های مقیم اروپا و آمریکا با پاسپورت غیر ایرانی خود اقدام به دریافت سند مالکیت در ترکیه می نمودند ولی ایرانیان فاقد تابعیت دوگانه، محروم از این امتیاز بودند.
حذف قانون متقابلیت:
بر اساس نتایج همه پرسی که برای عوض نمودن قانون اساسی ترکیه در ۱۲ سپتامبر ۲۰۱۰ انجام شد (سی سال پس از آخرین کودتاهای نظامی) این اختیار به مجلس و دولت ترکیه داده شد تا ضمن بررسی مجدد مفاد قانون اساسی تغییرات مورد نظر خود را که در جهت حفظ منافع ملی و جذب سرمایه گذاری و … می باشد اعمال نمایند.
یکسال بعد در اولین مرحله از طرح اصلاح قانون اساسی، قانون متقابلیت جهت حذف به مجلس ترکیه ارائه گردید و با حذف این قانون که با هدف جذب سرمایه های خارجی به ترکیه انجام شد، کسانی که دارای هر نوع پاسپورت و از هرکشوری باشند، قادر شدند تا سند مالکیت بگیرند و خوشبختانه این امتیاز شامل اتباع کشور ایران نیز می گردد.
اکنون با تغییر سیاست دولت ترکیه در جذب سرمایه های خارجی، نه تنها امکان انتقال سند به اشخاص حقیقی ایرانی میسر گردید بلکه سیاست های تشویقی دیگری نیز برای خریداران خارجی مسکن در ترکیه تعیین گردیده است از جمله اخذ اقامت خرید ملک.
دوست داشتم