چرا ايران در شب کودتا از ترکيه حمايت کرد
اسپوتنيک روسيه در مصاحبه با يک کارشناس به علت حمايت ايران از ترکيه در شب کودتا عليه اردوغان پرداخت.
به گزارش خات نیوز اسپوتنيک، در مصاحبه با فرزاد رمضاني بونش، کارشناس مستقل ايران در سياست بين المللي و منطقه اي، از او پرسيد؛
دقيقا در تاريخ پانزدهم ژوئيه سال گذشته، ترکيه توانست از کودتاي نظامي بر عليه رئيس جمهور رجب اردوغان جلوگيري نمايد. همزمان با اين کودتاي تاريخ، رضا خاقان تکين، سفير ترکيه در تهران در يک کنفرانس مطبوعاتي به اظهار نظر در اين خصوص پرداخت. به عقيده وي ترکيه بي نهايت از حمايت هاي ايران در شب کودتا سپاسگزاري مي کند. اين يک دوستي واقعي است. ما هم از ايران حمايت مي کنيم.
از سوي ديگر، روابط ميان آنکارا و تهران تا قبل از 15 ژوئيه 2016 دچار تنش بود، علي الخصوص ايران و ترکيه در خصوص بحران سوريه، داراي اختلاف نظر بودند. اما يک شب، همه چيز فرق کرد.
فرزاد رمضاني بونش، کارشناس مستقل ايران در سياست بين المللي و منطقه اي در مصاحبه با اسپوتنيک در اين باره مي گويد، اگر ايران از ترکيه حمايت نمي کرد، در آن صورت بحران داخلي در کشور همسايه کل منطقه از جمله ايران را به خطر مي انداخت. بنابراين تهران به خوبي واکنش نشان داد: “اگر ما به رابطه بين ايران و ترکيه در دو سال گذشته نگاه کنيم، بهبود قابل توجهي را نظاره گر خواهيم بود. پيش از اين تنش ميان ترکيه و ايران در سطح مسائل خارجي من جمله حل و فصل بحران سوريه بود. در واقع، ما اکنون شاهد هم سويي و همراهي اين دو کشور هستيم.
ايران در خصوص خطرات و عواقب ناشي از انجام کودتاي سال گذشته در ترکيه هوشمند بود، اگر اين کودتا به طور عملي صورت مي گرفت خطري جدي براي امنيت منطقه به همراه داشت. با وجود برخي اختلاف نظرات در سياست خارجي ايران با ترکيه، ايران به عنوان يکي از اولين کشورها، حمايت خود را از رجب اردوغان رئيس جمهور و دولت منتخب وي اعلام داشت، اين حمايت ها يک گام بزرگ به سوي آينده بود. در واقع، طبيعتا” ترکيه نيز اين اقدام ايران را به ياد دارد، قدرداني مي کند و امروز از آن سپاسگذاري مي کند.
در واقع، روابط ايران و ترکيه پس از کودتاي نافرجام بهبود يافته است. ايران در اين مسير گام اول را برداشته است. پشتيباني و حمايت ايران از ترکيه باعث نزديکي اين دو کشور در برخي مسائل منطقه اي جغرافياي سياسي گرديد، اگر چه همچنان برخي اختلاف نظر ها (بر سر مسائلي چون ساخت سد، خشک سازي رودخانه ها) وجود دارد. اما حال ما شاهد اين هستيم که اگر چه مواضع ايران و ترکيه در برخي موارد دو قطبي بود، اما امروزه تقريبا” اين مواضع موازي هستند، بحران قطر يکي از اين مسائل است
به گفته اين کارشناس، پشتيباني ايران از اردوغان منجر به تجديد نظر سياست هاي ترکيه در برخي از مواضع خود شد. اردوغان، به بن بست رسيده بود، اما وي متوجه شد که بهتر است برخي تاکتيک هاي سياسي را کنار بگذارد و به جاي مقابله با همسايگان در مسير نزديک تر شدن با آنها گام بردارد:”اردوغان متوجه شد، بسياري از کشورها (به ويژه کشورهاي عربي) که از کودتا حمايت کردند و روابط آنها با ترکيه به خاطر منافع شخصي شان بوده است. اما برخي کشورها که ترکيه تا کنون به تقابل با آنها مي پرداخت، من جمله ايران و روسيه به محکوميت اين کودتا پرداختند و حمايت خود را از رئيس جمهور ترکيه اعلام داشتند.
در واقع تلاش هاي روسيه و ايران باعث تغيير موضع گيري ترکيه در قبال موضوع بحران سوريه و همچنين مداخله در عراق گرديد، ترکيه از برخي مواضع خود عقب نشيني نمود و به تجديد نظر در سياست خارجي شديد الحن خود پرداخت”.
در نتيجه، در راستاي اين امر، همکاري بين تهران و آنکارا در منطقه افزايش يافت، از سوي ديگر مناسبات ترکيه و روسيه براي مبارزه با تروريسم در سوريه و عراق گسترش يافت. يکي از نتايج مثبت اين حمايت ها، در نشست هاي آستانه محقق گرديد. در اين جلسات ديگر خبري از مواضع تند گذشته ترکيه ديده نمي شود.
منبع خبر