به گزارش خات نیوز جلادی که سعی دارد خود را قربانی جا بزند شخص علی اف نقش «قربانی بزرگ» نظیر زلنسکی را برای غرب و با هدف زمین گیر گردن تهران را ایفا خواهد کرد.
رفتار باکو اگر چه بعد از جنگ ۴۴ روزه قره باغ در پاییز سال ۲۰۲۰ نسبت به همسایگانش هجومیتر شده است، اما دور اخیر مواضع و عملکردهای الهام علی اف حکایت از آن دارد که جمهوری آذربایجان رسما سیاست تحکمی را در قفقاز جنوبی پیش برده است. در تازهترین مورد باکو بر خلاف توافق سه جانبه اخیر در سوچی تنش و درگیری مرزی خود را با ارمنستان از سر گرفت. در این رابطه وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد، درگیریها میان نیروهای این کشور با نیروهای جمهوری آذربایجان در مرز غربی ارمنستان شدت گرفته و چندین سرباز مجروح ارمنستان در وضعیت بدی قرار دارند.
آنگونه که پایگاه خبری ریپابلیک ورلد گزارش داده است، نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان در نشست دولت اعلام کرد، نیروهای جمهوری آذربایجان حملهای را با هدف متهم کردن ایروان آغاز کردند. وی خواستار ایجاد یک منطقه غیرنظامی سه کیلومتری پیرامون قره باغ کوهستانی شد. این در حالی است که این دو کشور روز دوشنبه با میانجیگری آمریکا در گفتوگوی صلح شرکت کردند. همچنین پس از آن در نشستی به میزبانی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، طرفین متعهد شدند که از اعمال زور خودداری کرده و این مناقشه را از طریق گفتگو حل کنند. با این حال، باکو روز پنج شنبه بار دیگر آتش بس زیر پا گذشته شد و الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان طرف ارمنی را به رعایت نکردن توافق صلح ۲۰۲۰ با میانجیگری روسیه متهم کرد. باکو، ایروان را متهم کرد که با اجتناب از خارج کردن کامل نیروهایش از منطقه مورد مناقشه قرهباغ، مفاد توافق صلح را نقض کرده است.
سر ناسازگاری با تهران
علاوه بر آغاز حملات جمهوری آذربایجان به ارمنستان، باکو سر ناسازگاری هم با تهران برداشته است. به خصوص پس از برگزاری رزمایش نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حوزه ارس با عنوان رزمایش اقتدار، شاهد سلسله حملات رسانهای و سیاسی مقامات آذری به جمهوری اسلامی ایران بودیم؛ شدت این حملات تا جایی پیش رفت که افزون بر نمایندگان مجلس و رسانههای آذربایجان، حتی الهام علی اف، رئیس جمهور این کشور هم دست به تهدید تهران زد. مجموعه همه این مواضع سبب شدت تا شاهد اعتراض شدید ایران به آذربایجان باشیم. بنا بر اعلام وزارت امور خارجه ایران، در پی تداوم تبلیغات ضد ایرانی و سیاه نمایی رسانهها و مقامات رسمی جمهوری آذربایجان علیه جمهوری اسلامی ایران، عصر روز پنج شنبه سفیر جمهوری آذربایجان در تهران به وزارت امور خارجه احضار شد. در این احضار، دستیار وزیر و مدیرکل اوراسیای وزارت امور خارجه مراتب نارضایتی و اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران نسبت به اظهارات غیردوستانه مقامات عالی جمهوری آذربایجان و سیاه نمایی رسانههای این کشور را به سفیر آذربایجان ابلاغ کرد و افزود، انتظار داریم هرچه سریعتر به این روند پایان داده شده و اقدامات لازم برای جلوگیری از تکرار آن به عمل آید. سفیر جمهوری آذربایجان ضمن ابراز تأسف از وضعیت ایجاد شده، اعلام کرد مراتب اعتراض جمهوری اسلامی ایران را سریعا به باکو منعکس خواهد کرد.
جلادی که سعی دارد خود را قربانی جا بزند
بعد از سفر نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان به تهران، رسانههای جمهوری آذربایجان اقدام به فضا سازی علیه جمهوری اسلامی ایران کردند. آنگونه که رسانههای جمهوری آذربایجان به نقل از سازمان اطلاعات این کشور مدعی شدند که (DTX) طی عملیاتی علیه یک گروه مسلح که توسط سپاه پاسداران در جمهوری آذربایجان ایجاد شده بود، ۱۹ نفر از اعضای این سازمان را دستگیر کرده است. بر اساس این گزارش، اعضای بازداشت شده اعتراف کرده اند که در ایران و سوریه آموزشهای نظامی دیده و به دنبال فعالیتهای مسلحانه در جمهوری آذربایجان بودند. گفته شده از آنها که به طور غیرقانونی وارد خاک آذربایجان شده اند، سلاحهای غیرقانونی و تجهیزات الکترونیکی کشف و ضبط شده است. منظور رسانههای آذربایجان از گروه مسلح همان «حسینیون» هستند که شیعیان جمهوری آذربایجان در جنگ سوریه را شامل میشوند. این گروه در مبارزه با داعش نقش مهمی بر عهده داشت، اما پس از بازگشت به کشورشان از سوی نیروهای امنیتی به اتهام اقدامات مسلحانه و خلاف امنیت ملی آذربایجان دستگیر شده و به زندان رفته اند. باکو اعضای حسینیون را تحت فشار قرار داده به گونهای که بخش اعظمی از آنها از آذربایجان به ایران و کشورهای دیگر مهاجرت کرده و یا اصلاً به کشورشان بازنگشته اند.
نعل وارونه باکو
الهام علیاف، رئیس جمور آذبایجان سهشنبه گذشته در مراسمی به مناسبت سالروز پیروزی در شوشا در جمع نظامیان این کشور حضور پیدا کرده بود، طی سخنرانی خود با خطاب قرار دادن ایران اظهار داشت: «ارتش ما قهرمانی، حرفهایگری و فداکاری نشان داده است. اگر لازم باشد دوباره نشان میدهیم، به خواسته خود میرسیم، همه این را میدانند و کسانی که در مرز ما برای حمایت از ارمنستان رزمایش نظامی برگزار میکنند نیز باید این را بدانند. هیچ کس نمیتواند ما را بترساند. اگر ارمنستان بخواهد یک سیاست همسایگی خوب در پیش بگیرد، ابتدا باید تمام مفاد بیانیه ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰ را رعایت کند. باید در مذاکرات صلح با آذربایجان صادقانه عمل کند. نباید زمان را تصنعی به تأخیر انداخت، نباید منتظر معجزه بود که یکی بیاید و به جای او بجنگد. هیچ کس به جای آنها نمیآید و نمیجنگد، اما اگر کسی هم بیاید و بجنگد، ارتش آذربایجان با آنها مقابله خواهد کرد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران به فاصله ساعاتی پس از تهدیدات علی اف در یک موضع گیری رسانهای، با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال مناقشه طولانی دو همسایه شمالی در منطقه قرهباغ خاطرنشان کرد: «جمهوری اسلامی ایران همواره بر حفظ تمامیت ارضی و حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات بین جمهوریهای ارمنستان و آذربایجان، با رعایت حق و در چارچوب حقوق بینالملل تاکید کرده و از این رو اشغال سرزمینهای آذربایجان را محکوم و از آزادسازی آن در بالاترین سطوح حمایت کرده است.» ناصر کنعانی بیان داشت: «نزدیک به دو سال است که مقامات جمهوری آذربایجان در سطوح مختلف سیاسی، نظامی و امنیتی دیدارهای دو جانبه و چند جانبه در سطح مقامات مختلف با ارمنستان داشته و به سوی صلح و آشتی پایدار با یکدیگر گام بر میدارند، که مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران هم بوده است، اما دلایل نگرانی آنها از دیدارهای معمول در سطوح همسایگی با کشور مقابل قابل درک نمیباشد.»