مذاکرات گازی ایران و ترکیه
مذاکرات گازی ایران و ترکیه در سفر امروز داود اوغلو با محور غرامت
در حالی احمد داود اوغلو نخست وزیر ترکیه امروز وارد تهران شد که علاوه بر مذاکرات سیاسی بین طرفین به نظر می رسد یکی ازموضوعات جدی نحوه پرداخت غرامت گازی ایران ترکیه باشد.
به گزارش خات نیوز به نقل از فارس در حالی احمد داود اوغلو نخست وزیر ترکیه امروز وارد تهران شد که علاوه بر مذاکرات سیاسی طرفین به نظر می رسد یکی ازموضوعات جدی نحوه پرداخت غرامت گازی ایران ترکیه باشد.
این گزارش حاکی است اواسط بهمن ماه سالجاری نتیجه دومین داوری گازی ترکیه علیه ایران اعلام شد که براساس آن، ایران باید قیمت گاز صادراتی به ترکیه را در محدوده 15.8 – 13.3 درصد کاهش دهد.
حمیدرضا عراقی مدیرعامل شرکت ملی گاز پس از اعلام شکست در دومین داوری گاز با تاکید بر اینکه هنوز رقم جریمه، قطعی نیست ولی حدود 10 تا 15 درصد قیمت گاز صادراتی خواهد بود، گفته بود: در حال حاضر نمیتوان عدد دقیقی را اعلام کرد اما برآورد میشود تا سقف یک میلیارد دلار غرامت به این کشور باید پرداخت شود.
برات آلبایراق وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه هم با بیان اینکه داوری فرصتی 3 ماهه برای ایران به منظور کاهش قیمت گاز تعیین کرده است، اعلام کرد: اگر دو طرف در یک بازه زمانی مشخص حداکثر سه ماه به توافق نرسند، داوری بینالمللی میزان تعدیل در نرخ گاز صادراتی ایران به ترکیه را مشخص خواهد کرد، اما تصمیم داریم با ایران در این زمینه گفت و گو کنیم.
در قرارداد صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه بندی به نام «Take or pay (بگیر یا بپرداز) » وجود دارد که بر اساس این بند قراردادی اگر ترکیه به دلایل مسائل فنی و عملیاتی یا تکمیل بودن مخازن ذخیره سازی، نتواند سالانه تا سقف 10 میلیارد متر مکعب گاز از ایران دریافت کند باید پول گاز را به طور کامل پرداخت کند.
به عبارت دیگر، براساس قرارداد 25 ساله گازی بین تهران و آنکارا، شرکت ملی گاز ایران باید سالانه 10 میلیارد مترمکعب گاز به شرکت بوتاش ترکیه تحویل دهد و درصورتی که هریک از دو طرف به دلیلی در تحویل یا برداشت گاز وقفه ایجاد کنند، موظف به پرداخت غرامت میشوند.
براساس این بند قراردادی در سال 1388 شرکت بوتاش ترکیه به دلیل عدم برداشت گاز کافی از ایران (ترکیه به جای 10 میلیارد حدود 6.8 میلیارد مترمکعب گاز برداشت کرد) مشمول جریمه 600 میلیون دلاری شد.
از این رو مقامات بوتاش ترکیه در طول مذاکرات خود با مقامات ایرانی بیش از آنکه بر گران بودن بهای گاز صادراتی ایران تاکید داشته باشند محور اصلی گفتگوها را بر سر حذف بند Take or pay قرار داده بودند که مسئولان وزارت نفت زیر بار حذف این بند از قرارداد صادرات گاز به ترکیه نرفتند.
علی ماجدی معاون سابق وزیر نفت در امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت درباره پیشنهاد ترکیه درباره حذف بند Take or pay (بگیر یا بپرداز) گفته بود: این بند قابل حذف نیست فقط درصدهای آن ممکن است کم یا زیاد شود. البته باید در نظر داشت که در مذاکره دو طرف سعی می کنند منافع خودشان را به دست بیاورند و به یک نقطه مشترکی برسند.
حال با سفر امروز داود اوغلو باید منتظر ماند و دید بند مورد مناقشه قرارداد گازی با همسایه غربی و ماجرای غرامت ایران در دعوای گازی به کجا خواهد رسید.
انتهای پیام/م