محدوديت آنکارا در صدور رواديد براي آمريکايي ها
معاون نخست وزير ترکيه از محدوديتهاي خاص دولت آنکارا در صدور رواديد براي اتباع آمريکايي خبر داد.
به گزارش خات نیوز رجب آکداغ معاون نخست وزير ترکيه روزچهارشنبه (بيستم دسامبر) گفت: بعداز تصميم آمريکا براي ادامه تعليق صدور رواديد از دفاتر ديپلماتيک خود در ترکيه، آنکارا «محدوديتهاي خاص» و متقابل را براي چنين خدماتي در نظر گرفته است.
سفارت خانه آمريکا در ترکيه پيشتر اعلام کرده بود، تا سال آينده در صدور رواديد براي اتباع ترک سختگيرانه عمل خواهد کرد.
آکداغ با بيان اينکه ترکيه محدوديتهاي متقابل را عليه اتباع آمريکايي در نظر گرفته است افزود: با اين وجود ترکيه حل اين موضوع را خواستار است.
ازحدود دوماه قبل سفارت آمريکا درترکيه به دليل نگراني از کاهش سطح امنيت سفارتخانه و کنسولگريهاي خود در اين کشور، بخشي از فرآيند صدور ويزا در ترکيه را متوقف کرده است.
پس ازآن ترکيه نيز در اقدامي تلافيجويانه ارائه تمام خدمات صدور رواديد براي اتباع آمريکايي جهت سفر به ترکيه را تعليق کرد.
تنشهاي ديپلماتيک ميان ترکيه و آمريکا پس از آن شروع شد که نيروهاي امنيتي ترکيه يکي از کارمندان محلي کنسولگري آمريکا در استانبول را به اتهام تلاش براي براندازي حکومت ترکيه و ارتباط با «گولن» بازداشت کردند.
فتح الله گولن
پيشينه اين تنش اما به اختلاف دوکشور در تحولات سوريه بازمي گردد جايي که ترکيه، حمايت واشنگتن ازکردهاي سوري را بر نتابيد و صراحتا از آن انتقاد کرد. به عبارت ديگر اختلاف شرکاي قديمي در مخالفت با دولت قانوني بشار اسد در سوريه و حاميان سر سخت داعش به جايي رسيد که به رغم اعلام صوري آنها مبني بر مبارزه با تروريست هاي داعش در سوريه اما اين مخالفت به اختلاف نظر دوطرف در معادلات سوريه منجر شد.
در ادامه اين روند، البته موضوع گولن به عنوان عامل کودتاي 15 ژوئيه 2016 ميلادي در ترکيه بر تنش بين دو کشورافزود،به ويژه که ترکيه بر ضرورت استرداد “گولن” از آمريکا به آنکارا تاکيد مي کند اما واشنگتن تاکنون اين درخواست ترکيه را به رغم دريافت اسناد مختلف نپذيرفته است، اگر به اين همه،اختلاف نظر آمريکا و ترکيه در موضوع “رضا ضراب” تاجرترکيه اي ايراني تبار را اضافه کنيم بخشي از پازل سردي روابط واشنگتن وآنکارا کامل مي شود موضوعي که اکنون به بازداشت کارمند محلي سفارت آمريکا در ترکيه باز مي گردد.
رسانه اي شدن اين خبر کافي بود تا بازارهاي مالي ترکيه شاهد آشفتگي کم سابقه اي شوند تا جايي که در اکتبر گذشته نه فقط ارزش لير ترکيه دربرابر دلار امريکا 2.2 درصد کاهش يافت بلکه ارزش سهام و اوراق قرضه ترکيه نيز شاهد چشمگيري بود. وضعيتي که از يک سو آسيب پذيري اقتصاد ترکيه در مواجهه با برخي تحولات بين المللي را نشان داد واز سوي ديگر التهاب و نگراني و نيز نارضايتي عمومي از رويکرد سياست داخلي و خارجي ترکيه را به تصوير کشيد. هرچند که مقامات دولت آنکارا براي توجيه اين همه از تحولات بين المللي تاثيرگذار بر اقتصاد ترکيه از جمله افزايش نرخ بهره در آمريکا و کاهش تقاضا براي سرمايه گذاري در اين کشور، افزايش قيمت نفت و بالا رفتن هزينه هاي واردات اين کشور نام بردند.
حال آنکه “سيمون کوئيجانو ايوانز” استراتژيست موسسه “ليگال اند جنرال اينوستمنت” در لندن در اين باره گفت: «تقابل ديپلماتيک امريکا و ترکيه موضوع ديگري را به فهرست نگراني هاي مردم ترکيه اضافه مي کند.» لذا شايد کمتر مقام سياسي و يا امنيتي ترکيه تصور ميکرد که دستگيري متين توپوز کارمند محلي کنسولگري آمريکا در استانبول بتواند به عاملي شتابزا درسردي روابط دوکشور تبديل شود و گستره آن به بخش هاي اقتصادي و اجتماعي جامعه ترکيه کشيده شود. وضعيتي که سبب شده افکار عمومي ترکيه از آن به عنوان نابخردي ديگري در کارنامه مقامهاي کاخ سفيد نام ببرند. 113/112
نويسنده : اميرحسين اسداله منفرد
منبع خبر: پارس تودی