شهروندان ترکيه موسیقی را بهتر از ایرانیان میشناسند
محسن نامجو: دوستداران موسیقی در ترکیه از ظر واکنش یه موسیقی بسیار ویژه هستند. شاید به خاطر این که موسیقی همواره در ترکیه ادامه داشته و دچار تعطیلی نشده است، مخاطبان ترک موسیقی را بهتر از ایرانیان میشناسند.
به گزارش خات نیوز، هنرمند مشهور موسیقی ایرانی که برای اجرای کنسرت به استانبول آمده، در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری آناتولی، در مورد واکنش مخاطبان ترک به اجرای وی در کنسرت هایی که قبلا در ترکیه برگزار کرده است، گفت: واقعا از این نظر بسیار ویژه هستند. شاید به خاطر این که موسیقی همواره در ترکیه ادامه داشته و دچار تعطیلی نشده است، مخاطبان ترک موسیقی را بهتر از ایرانیان میشناسند.
لذتی که کنسرت های استانبول به من میدهند قابل مقایسه با هیچ کشوری نیست
وی ادامه داد: ما در ایران موسیقی یک کشوری که به زبانش تسلط نداریم، اصولا سبک پاپ را ترجیح میدهیم. البته منظور من قشر عادی است. شاید موسیقی من یک موسیقی عامه پسند حتی در خود ایران نیست. اما من بارها در کنسرت های ترکیه دیدم که مخاطبان با شکلی بسیار آگاه ترانه ها را دنبال میکنند. به طور مثال در یکی از کنسرت هایم در استانبول شاهد ریتم گرفتن حضار با آهنگ ترنج که دارای یک ریتم 7 ضربی است، شدم و این برای من بسیار جالب بود.
نامجو با بیان اینکه سطح فهم موسیقی در ترکیه بالا است، اضافه کرد: اگر میتوانستم در تهران اجرا کنم این احساس خیلی خوبی بود، ولی وقتی میدانم که مخاطب در این جا از آن چه که من اجرا میکنم آگاهی دارد، به من بیشتر لذت می دهد. حتی مخاطبان ترک از اروپایی ها نیز در زمینه بهتر هستند. لذتی که از کنسرت های استانبول میبرم قابل مقایسه با هیچ کشوری نیست.
وی در ارتباط با برگزاری چندین کنسرت متعدد در ترکیه گفت: من ترجیح میدهم که اجراهایم برای مردم تازگی داشته باشد، من موافق این بودم که فاصله ای بین برنامه هایم در استانبول زیاد باشد. اما با تقاضای دوستان برگزار کننده قرار شد تا کنسرت فردا در قالب فستیوالی که در محل برگزاری آن ادامه دارد، اجرا شود.
دوست دارم در مورد هنر خود در ترکیه تدریس کنم
محسن نامجو با اشاره به تمایل اش به تقویت ارتباط با مخاطبان ترک گفت: من دوست دارم که در مورد هنر خود در ترکیه تدریس و برای مدتی به منظور این امر و همچنین در راستای تقویت روابطم با هنرمندان موسیقی و مخاطبان در ترکیه زندگی کنم.
این خواننده ایرانی که صاحب یک سبک متفاوت در موسیقی است، در ارتباط با گنجاندن ملودیهای منطقه آناتولی در آلبوم های بعدی اش نیز گفت:
دو، سه تا ملودی از آناتولی مدتهاست که در ذهنم وجود دارد، اسامی شان را نمی دانم، نمی دانم که چطور و چگونه فرصت انجام این کار میسر خواهد شد، پروژه هایی که من اصولا انجام می دهم به طور تک ترانه نیست، بلکه به شکل یک آلبوم به هم وصل هستند ولی قطعا این اتفاق خواهد افتاد.
ملودی های آناتولی اشتراکاتی با ملودی های شرق اروپا دارند. این مشخص می کند، خواستگاه این نو موسیقی همین منطقه بوده است. من نخستین بار از آثار یک خواننده ترک به نام کاظم کویونجو با طرز موسیقی های این منطقه آشنایی پیدا کردم. ریتم 5 ضربی که در آثار وی وجود داشت، برای من جالب بود. این نوع سبک در منطقه غرب ایران نیست بیشتر در سمت خراسان و افغانستان وجود دارد.
سپتامبر با گروه موسیقی ترک در وان بر روی صحنه خواهم رفت
وی در مورد پروژه هایی که قرار است با خواننده های ترک در آینده نزدیک انجام دهد، اظهار داشت: گروه موسیقی کاردش ترکلر چند قطعه از کارهای خود را به من فرستادند و چندتا کار من را هم آن ها شنیدند، احتمالا در ماه سپتامبر این قطعه ها را در جشنواره ای که قرار است در وان برگزار شود، بر روی صحنه اجرا میکنیم. من هم مشتاق آشنایی با هنرمندان دیگر ترک مانند ارکان اَغور موزیسین بی نظیر ترکیه هستم که حتی آشنایی با ایشان هم می تواند جالب باشد.
این خواننده ایرانی همچنین در مورد پروژه های آینده خود افزود: همین روزها درحال تنظیم متن کتابی در مورد تحلیل ترانه ها از لحاظ فنی و خاطراتی که این ترانه در بر دارد هستم. متن این کتاب تاکنون به 600 صفحه رسیده و بخش بیوگرافی و متن داخلی کتاب تقریبا آماده شده است. هنوز مشخص نیست که بخشی یا کل آن در ایران منتشر شود یا خارج از ایران به این مسئله فکر میکنم. قرار است این کتاب تا پایان دسامبر آماده چاپ شود، پس از آن کار آلبوم جدید را در ژانویه 2019 کلید میزنیم.
وی در ارتباط با سایر پروژه های بین المللی خود نیز اظهار داشت:
اخیرا در چند آلبوم از هنرمندان آمریکایی و اروپایی نیز اجراهایی داشتم. اساسی ترین کار من در سال 2016 با ارکستر NBE هلند بود که با آنها تور کنسرتی برگزار کردیم. دوست ترکم به نام تولگا اوزدمیر نیز قطعه خانباجی و دو تا کار دیگر را تنظیم کرند. غیر از آن در چند کار دیگر با آهنگسازان رومانیایی و قطعه جداگانه از امین مالوف به نام بیروت در آلبومی که در سال 2017 منتشر شد، همکاری انجام دادیم.
چند تن از اعضای گروه ما که قرار است فردا در کنسرت استانبول حضور داشته باشند نیز از نیویورک هستند. اما پروژه هایی داریم که در آینده انجام خواهیم داد. یکی کار اصلی نیز با باب راکمن تنظیم کننده راک هست. اولین کاری که قرار است پس از ژانویه انجام بدهیم با او خواهد بود. تابستان 2019 آلبوم راک با تنظیم وی منتشر خواهد شد».
نامجو در ارتباط با تاثیر تحولات اخیر خاورمیانه بر هنر این منطقه تاکید کرد: این تحولات در کوتاه مدت تاثیر عمیقی نخواهد داشت، چرا که هنوز آن ها را به طور کامل، درک و تجربه نکرده ایم. من با موسیقی سیاسی موافق نیستم، این نوع وقایع باید با گذر زمان بازتاب درونی پیدا کند. متاسفانه در شرایط خوبی زندگی نمیکنیم. برخی از ما فیزیکی و برخی دیگر نیز به طور ذهنی در این منطقه زندگی میکنیم. از سوی دیگر شرایط جوری نیست که من در ایران باشم. این مسائل در کل خیلی غمناک و توهین آمیز هستند.
نامجو در خصوص قیمت بلیت کنسرت هایش نیز با بیان این که خودش کنترل امور مربوط به آن را به دست خواهد گرفت، تصریح کرد: برخی اعتراض ها در این زمینه شده بود. من هم اعتراض کردم. چون این موسیقی که خاصیت آکادمیک دارد نباید گران باشد و همه باید به آن دسترسی داشته باشند. من در این روند کنترلی نداشتم و البته اشتباه از من بوده است. قدرت خرید مخاطبان زیاد خوب نیست. من فاصله ای بین مخاطبان و خودم نمی بینیم. خودم کنترل شدیدی بر روی این روند خواهم داشت تا علاقه مندان به ارزانترین شکل ممکن به کنسرت ها بیایند.
موسیقی فراتر از سبک است
وی در پایان در خصوص بحث هایی که در مورد سبک ویژه ابداعیاش انجام میشود، گفت: من هیچ وقت نتوانستم بر روی سبک خود نامگذاری کنم. یکی از دوست هایم به شوخی گفت که میخواهم نام آن را سبک نامجو بگذارم. در پاسخ نیز من به ایشان گفتم که من به نوعی از این قالب نیز خارج خواهم شد. سبک به ما لذت شناخت داده و ما میتوانیم آن را طبقه بندی کنیم. حقیقت این است که موسیقی خود فراتر از این بحث ها است.
منبع: خبرگزاری آناتولی