احتمال افزایش تعرفه
افزایش تعرفههای ترجیحی قاچاق را افزایش میدهد
دبیر کل شورای مشترک بازرگانی ایران و ترکیه درباره احتمال افزایش تعرفه ترجیحی برخی کالاها بین ایران و ترکیه گفت: اگر قرار باشد تعرفه ترجیحی تمام کالاهایمان را افزایش دهیم مسلما این اقدام باعث افزایش قاچاق میشود.
سید جلال ابراهیمی گفت تجارت ترجیحی بین ایران و ترکیه برنامهای اقتصادی است که کاملا با صفحات باز در حال اجراست.
وی ادامه داد: منظور از صفحات باز این است که بر اساس نیازهای روز برای هر دو طرف، امکان ایجاد پیشزمینههایی وجود دارد تا تعرفهها به صورت فی مابین دچار تغییر شود؛ به طور کلی هدف از ایجاد تعرفههای ترجیحی این بوده که به مرور تعرفههای واردات و صادرات بین ایران و ترکیه برداشته شود و دو طرف به مرحلهای برسند که بدون هیچگونه عوارض، تعرفه و اخذ ورودی با هم معامله کنند.
ابراهیمی عنوان کرد: لازمه به وجود آمدن این شرایط، ایجاد شرایط زیربنایی، پیش زمینه بهبود روشهای تولید، شناخت نیازها و کمبودها و همچنین بهبود شرایط تولید است. یعنی زمانی که قرار است درها برای تسهیل روابط تجاری باز شود باید بتوانیم با کالای ارزان و با کیفیت کشور دیگر رقابت کنیم. یعنی حداقل بتوانیم مقابل کیفیت کالای طرف مقابل به شکل موازی حرکت کنیم.
دبیر کل شورای مشترک بازرگانی ایران و ترکیه ادامه داد: اگر این برابری وجود داشته باشد، یک فرد ایرانی ترجیح میدهد کالای مملکت خودش را بخرد اما در نهایت مشتری و متقاضی که نیاز به مصرف کالایی دارد سرانجام آن را از جایی تهیه می کند که ارزان و با کیفیت باشد. اگر ما برای همه کالاهایمان تعرفهها را بالا ببریم این کار باعث افزایش قاچاق میشود، یعنی اگر کالایی در کشوری ارزان باشد و در کشور دیگر گران باشد و تعرفه هم بالا رود، مسلما قاچاق بیشتر میشود.
به گفته وی وقتی تعرفه واردات صنایع نساجی 220 درصد بود میزان زیادی از این محصولات اعم از اینکه تولید شده یا به شکل پارچه به صورت قاچاق وارد میشد.
ابراهیمی با بیان اینکه مقابله با قاچاق در مرزهای مشترک با ترکیه به اراده ملی نیاز دارد، گفت: در طول مرزهای بزرگی که با ترکیه داریم ناهمواریهای سرزمینی زیادی وجود دارد. واقعا کنترل چنین مرز طولانی به یک حرکت بزرگ احتیاج دارد و همچنین به توجه ملی احتیاج است که مردم از خرید کالای قاچاق یا خرید کالای خارجی برای حمایت از کالای داخلی حمایت کنند.
دبیر کل شورای مشترک بازرگانی ایران ترکیه تصریح کرد: اکنون در شرایطی هستیم که الزاما باید کالاهای خودمان را حمایت کنیم. امروز بسیاری از تولیدات نساجی ایران آنقدر کیفیت بالایی دارد که به این تولیدات مارک ترک میزنند و بعد به اسم کالای ترک میفروشند که ناراحت کننده است.
وی تاکید کرد: باید اعتماد به کارمان خیلی بیشتر باشد تا بتوانیم با برندهای خودمان بازار را تسخیر کنیم. البته این کار نیاز به مطالعات اقتصادی، بازار سنجی و علمی کار کردن در بازارهای جهانی دارد.
خبرنگار ایسنا