کشف آثار باستانی عصر حجر در ترکیه
در آثار کشف شده در یکی از تپه های ترکیه مردم این فرقه از جمجمه مردگان برای انجام آیین مذهبی استفاده می کردند.
قطعاتی از استخوانهای حکاکیشده در مکانی باستانی در یکی از تپههای ترکیه کشف شده است که از نظر دانشمندان، شواهدی از افراد فرقه جمجمه نوسنگی هستند. این فرقه گروهی از مردم عصر حجر بودند که در مراسم آئینی مذهبی خود از سرهای مردگان استفاده میکردند.
به گزارش خات نیوز به نقل از گاردین، این بقایای استخوانی در تپهای به نام «گوبکلی» که 11 هزار سال قدمت دارد و در میان هزاران قطعه استخوان انسان یافت شدهاند. روی این جمجمهها شیارها و سوراخهایی وجود دارند که پس از کندن پوست سر، به وسیله سنگ چخماق روی آنها ایجاد شده است. شواهد نشان میدهد که حکاکی روی جمجمه همیشه هم کار آسانی نبوده است، زیرا در بیشتر مواقع، ماهیچهها به جمجمه چسبیدهاند.
دانشمندان معتقدند که تپه گوبکلی، قدیمیترین عبادتگاه جهان است. قدمت این عبادتگاه به ۹۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح باز میگردد. این در حالی است که قدمت بنای باستانی استون هنج حدود ۶۰۰۰ سال است.
باستانشناسان میگویند: «حکاکیهای روی این جمجمهها کاملا متفاوت از نمونههایی است که تاکنون دیده شده است. شیارهای ایجاد شده روی این جمجمهها بسیار عمیقند».
شیارها و حفرههایی که روی این جمجمههای ایجاد شدهاند، بیشتر از اینکه زیبا باشند، به شکل اغراقآمیزی بیشتر از حکاکیهای روی سر انسان و حیواناتی است که ستونهای آهکی بقیه جاهای این سایت باستانی دفن شدهاند و همین موجب شده که دانشمندان حدس بزنند که این جمجمهها برای نمایش حکاکی نشدهاند، بلکه برای متصل کردن جمجمهها به وسیله ریسمان ایجاد شدهاند.
همچنین شیارهایی هم وجود دارند که احتمالا برای گره زدن فک پایین استفاده میشدند. چنین سوراخهایی امکان آویختن را فراهم میکردهاند.
از نظر کسانی که زمان زیادی را برای حفاری و اکتشافات در این منطقه گذراندهاند، این منطقه محل زندگی نبوده است، بلکه جایی برای آویختن جمجمهها یا نمایش جمجمه دشمنانشان بوده است. از نظر باستانشناسان، آنها تصور میکردند که قدرت از مردگان به زندگان منتقل میشود.
جالب است که در این تپه، به غیر از جمجمههای حکاکیشده، نشانههایی وجود دارد که بیانگر علاقه خاص این مردمان را به جمجمه است. روی بعضی از ستونهای این منطقه باستانی، تصویر فردی حک شده است که سر خود را از دست داده است.
یکی از جمجمههایی که در این منطقه پیدا شده است، حفرهای در موقعیتی مناسب دارد که به آن امکان میدهد به راحتی از جایی آویزان شود. در ضمن شیارها از افتادن آن جلوگیری میکردند. این شیارهایی احتمالا برای گره زدن فک پایین استفاده میشدند.
جالب است بدانید که دوران این مراسم به زمانی برمیگردد که مردم از شکار حیوان به سمت کشاورزی روی آورده بودند./آنا