چرا بشار اسد حاضر به دیدار با اردوغان نشد؟
یک تحلیلگر برجسته عربی در مقالهای به بررسی عوامل اصلی خودداری رئیس جمهوری سوریه از دیدار با همتای ترکی خود اشاره و تاکید کرد که بشار اسد حق دارد نخواهد به اردوغان امتیاز بدهد.
به گزارش خات نیوز ، چند روز قبل خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه گزارش داد که «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه پیشنهاد دیدار با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه در حضور «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه را رد کرده است. این منابع اعلام کردند که دولت سوریه همچنین پیشنهاد دیدار وزیر خارجه این کشور با همتای ترکیهای را نیز رد کرده است.
این درحالی است که طی ماههای گذشته دولت ترکیه و شخص اردوغان لحن آشتیجویانهای در قبال دمشق پیش گرفته و در آستانه انتخابات ریاستجمهوری ترکیه به دنبال همگرایی با سوریه هستند. اما بشار اسد ضمن رد پیشنهاد دیدار با اردوغان تاکید کرده که آنکارا باید حسن نیت خود را در عمل نشان دهد نه حرف.
در این راستا «عبدالباری عطوان» تحلیلگر برجسته جهان عرب و سردبیر روزنامه رایالیوم مقاله جدید خود را به همین موضوع اختصاص داده و نوشت، ما از گزارش خبرگزاری رویترز که اعلام کرده بود بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه تاکنون در برابر فشارهای روسیه برای دیدار با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در مسکو مقاومت کرده است، تعجب نمیکنیم؛ زیرا میدانیم بشار اسد نمیخواهد شش ماه مانده به انتخابات ریاستجمهوری ترکیه یک پیروزی رایگان به اردوغان بدهد.
عطوان افزود، بشار اسد حق دارد که نخواهد با اردوغان دیدار کند. دیدار و گفتگو با اردوغان یک دیدار ساده یا صرفا مانور رسانهای نیست بلکه بسیار پیچیدهتر از این حرفهاست و نمیتوان آن را با واسطه یا «ریش گرو گذاشتن» یا اصطلاحا با گفتن «گذشتهها گذشته» حل کرد. اردوغان همان کسی است که طی ده سال گذشته در چارچوب یک پروژه آمریکایی-اسرائیلی برای نابودی سوریه تصمیم گرفت آتش جنگ علیه این کشور را شعلهور کند. اما در مرحله کنونی او در چارچوب اهداف و طمعورزیها و منافع خود تصمیم به توقف این جنگ گرفته؛ آن هم بدون اینکه شروط سوریه را به ویژه در زمینه عقبنشینی کامل از همه مناطق این کشور اجرا کرده یا غرامت تجاوزات خود را بپردازد یا اینکه دست کم از ملت و دولت سوریه عذرخواهی کند.
عطوان در این یادداشت اشاره کرد
اگر اردوغان در انتخابات ریاستجمهوری ترکیه پیروز شود و قدرت و نفوذ خود را دوباره به دست آورد آیا شانسی برای اجرای وعدههای او وجود دارد؟ ما به خوبی میدانیم ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه میداند که بشار اسد قدردان مسکو است و در عین حال روسیه در جنگ اوکراین به ترکیه نیاز دارد. اما با این وجود تحقق مطالبات عادلانه همپیمانان روسیه و در راس آنها سوریه و ایران باید در راس اولویتهای پوتین باشد.
در پایان این مقاله آمده است
با همگرایی ترکیه و سوریه میتوانیم شاهد گشودن یک صفحه سفید و پاک جدید باشیم و به این نظریه که گفته میشود «هیچ دشمنی و هیچ کینهای بین دولتها و ملتها دائمی نیست» اعتقاد داریم. اما هرگونه آشتی باید یک پایه محکم داشته باشد و هرکسی که خطاکار بود موظف به عذر خواهی است، هرکسی که ویران کرد وظیفه بازسازی آن را دارد و هر طرفی که اشغالگری کرده باید عقبنشینی کند و این موارد به ویژه باید در پرونده سوریه رعایت گردد.