تجربه آزادسازی قیمت انرژی در ترکیه ؟
خات نیوز- ترکیه یکی از کشورهایی است که سعی داشت با آزادسازی قیمتهای انرژی خود، تعرفه ملی را به نفع مبادله در بازار میان مصرفکنندگان واجد شرایط و تامین کنندگان مستقل تسهیل بخشد، اما این روند پس از دو دهه همچنان با موانعی روبرو است.
آزادسازی قیمت انرژی در ترکیه
به گزارش خات نیوز از سال ۲۰۰۱، تمام بخشهای بازار انرژی ترکیه مانند صنعت برق در این کشور، روند آزادسازی و خصوصیسازی را به طور گستردهای اجرا کردند. پس از تصویب قانون بازار برق و قانون بازار گاز طبیعی در سال ۲۰۰۱ و همچنین قانون بازار نفت در سال ۲۰۰۳، بازار آزاد در بخش انرژی ساختار جامعی به خود گرفت. در سال ۲۰۰۲، سازمان تنظیم مقررات بازار انرژی تاسیس شد و از آن پس فرایند تنظیم و صدور مجوزها در بازار نفت و گاز تحت نظارت قرار گرفت.
بنابراین، این کشور سعی کرد تا آزادسازی در بازارهای نفتی ترکیه به طور کامل صورت گیرد؛ اکنون دیگر پالایش، توزیع و فروش سوختهای مایع برای حمل و نقل به طور کامل توسط بخش خصوصی انجام میپذیرد. در این میان، سازمان تنظیم مقررات بازار انرژی ترکیه به شرکت کنندگان بازار مجوز فعالیت داده و مقررات مربوط به فرآیند حاشیه پالایشگاهها را تنظیم میکند.
در این میان، بخش بازار گاز طبیعی تا حدی تحت سلطه شرکت بوتاش (BoruHatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi) است. این شرکت دولتی در ساخت و بهره برداری از خطوط لوله گاز طبیعی و همچنین واردات، انتقال و عمده فروشی گاز طبیعی مشارکت دارد. البته این در حالی است که حدود ۹۸ درصد از گاز طبیعی موجود در بازار ترکیه از طریق واردات بر مبنای قراردادهای بلندمدت نفتی خطوط لوله از طرف روسیه، ایران، جمهوری آذربایجان، نیجریه و الجزایر تامین میشود.